Publicerad i föräldraskap, förskola

Alla förskolebarn ska ha rätt till sommarlov!

Foto: Pixabay

En gång i tiden såg Alva Myrdal små barn springa omkring själva på gatorna, när deras mammor arbetade. Det var en orsak till att daghemmen kom till. Men någonstans på vägen så gick den ursprungligen goda tanken helt fel. Från att barnen skulle erbjudas en trygg plats att vara på när föräldrarna arbetade – så blev daghem, förskola och skola för ettåringar och ett ställe som alla barn skulle vara på, för att utvecklas ”normalt”.

Malin Broberg, professor i utvecklingspsykologi sa på ett seminarium att hon ser flera negativa följdeffekter av att förskolan lyfts fram som så otroligt viktig och bra för barnen, då man på så sätt är med och bidrar till att föräldrar lämnar tidigt och hämtar sent:

”Det finns de som inte riktigt tror på sin föräldraförmåga längre: Ohhoo mitt lilla barn måste gå i förskola för jag räcker inte till som förälder. Och jag vet inte riktigt var den här tanken kommer ifrån”.

Nu har det här med övertron på förskolan faktiskt gått så långt att det finns barn som går året om – och jag menar verkligen året om: Alla lov, hela sommarlovet, hela påsklovet, jullovet, höstlovet, utan särskilda skäl.

Barn som aldrig är lediga. 

”Föräldrarna kom med syskonet i barnvagnen och en badring hängande över armen när de hämtade storasyskonet så vi frågade om de skulle till stranden”.
– Nej vi har precis varit där, svarade föräldrarna.

Vissa kommuner har till och med fått införa rätt till ledighet för alla barn då vissa föräldrar trots att de själva är lediga med syskon, ändå lämnar det större barnet till förskola, utan att ha särskilda skäl – något som oftast innebär en annan lokal, en annan förskola och sommarvikarier för barnen. Som en förskollärare berättade: ”Föräldrarna kom med syskonet i barnvagnen och en badring hängande över armen när de hämtade storasyskonet så vi frågade om de skulle till stranden”. – Nej vi har precis varit där, svarade föräldrarna.  

Det är faktiskt så att man knappt kan tro att det är sant. Finns det föräldrar som utan särskilda skäl, faktiskt lämnar sina små barn långa dagar året runt, på skattebetalarnas bekostnad. Varför? Om barnen går så långa dagar året om i en bullrig, stressig miljö, hur blir barnen då? Så jobbiga att föräldrarna inte orkar med dem, kanske? Vill de kanske därför inte ha barnen med sig ens under semestern. Vad säger det egentligen om det samhälle vi har skapat?

Och jag vet att det här är känsligt men jag tycker faktiskt att vi har skapat ett mycket dåligt samhälle om vi har många små barn i vårt land som aldrig får en sammanhängande ledighet med sin familj. En familj som dessutom väljer att ta semester utan sina små barn. Det gör mig så upprörd att barn har så lite skydd, så lite rättigheter i det här landet att det förekommer i en endaste kommun att små barn går hela året i förskola, utan att få vara lediga.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk – originalet

Läs också:

Strunta i trigger warnings och möt känslan istället

Barn har rätt till ledighet enligt Barnkonventionen

Alltfler barn får inte vara lediga

Upplands Bro kommun inför rätt till tre veckors semester för alla barn, sedan förskollärare larmat att vissa barn går året om

Förskolläraren Maja: Föräldrarna har semester, barnen är här

Författare:

Valfrihetsälskande mamma till tre barn, som arbetat i två decennier med att stötta, inspirera och ge råg i ryggen till föräldrar som vill följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete. Driver Hemmaföräldrars nätverk – hemmaforaldrar.se sedan 2001 samt administrerar en FB-grupp med över 5 000 medlemmar. Opinionsbildar för valfrihet och en ny modern familjepolitik som ska bygga på vad små barn behöver, inte bara vad staten behöver.

3 reaktioner till “Alla förskolebarn ska ha rätt till sommarlov!

 1. Som barn lärde jag mig i skolan att Spartanerna för mer än 2000 år sedan var duktiga krigsfolk och att både män och kvinnor skulle vara utbildade soldater. De var därför tvungna att lämna sina barn i mycket ung ålder på institutioner – att uppfostras av andra – till att bli soldater. Jag tyckte det var hemskt. Vi är där själva idag. Heja er som vågar gå emot gängse norm och själva uppfostrar era barn istället för att låta sittande regering bestämma vilka normer och värderingar de skall ha.

  Gilla

 2. Viktigt att komma ihåg dock att alla inte har möjlighet till ledighet på sommaren. Som ensamstående studerande mamma har man inget annat val än att arbeta på sommaren.
  Ensamstående mammor behöver inte shameas för att man sätter mat på bordet till sitt barn. Sån ångest man har för att alla får lov men jag har inget annat val.

  Gilla

 3. Jag delade artikeln i en kommentar på Förskoleupproret. Trådstarten handlade om att många barn aldrig är lediga. Admins tog bort kommentaren direkt. Dom är inte seriösa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.