Publicerad i föräldraskap

Nej du kan inte gå ut offentligt med att du ångrar att du skaffat barn

Foto: Pixabay

Jag är hemskt ledsen om jag gör någon obekväm nu men det kan aldrig vara okej att gå ut offentligt med att man ångrar sina barn. Vad tråkigt om du som förälder känner så, men om det är din känsla så har du ett ansvar för att tag i den och göra något åt den. Den känslan kommer inte bara av en tillfällighet. Något du har varit med om tidigare gör att du känner så här. Du får helt enkelt gå och prata med en psykolog och lära dig hantera den här känslan. För dina barn är du som förälder nämligen hela deras värld. När du blev förälder fick du världens viktigaste uppdrag – att se till att dina barn får en trygg grund att stå på så att de klarar av livets utmaningar. Det betyder att de ska få all den kärlek, närhet, goda omsorg, trygga anknytning och sociala samspel med en vuxen, som de har rätt till. De behöver inte få kännedom om dina problem och dina negativa känslor kring att du satt dem till världen. Det får du ta hand om själv.

Det enda de behöver är villkorslös kärlek.

Ingen kan förbereda en förälder på den stora omställningen det innebär att få barn. Det går inte att förklara i skrift vilka känslor det väcker. Och vilka känslor det väcker beror på det bagage du har med dig. Ett bagage du kanske inte ens är medveten om. Men i samma stund du sätter barn till världen får du växa upp och ta tag i det bagaget för att kunna bli en bra förälder.

Jag har kritiserat det förut alla dessa insta-konton och bloggar som handlar om föräldrar som beter sig som förfördelade barn, där de beklagar sig över sina jobbiga barn och skämtar om vad barnen gör. Det kanske kan verka harmlöst att ständigt skämta om hur jobbiga barnen är, dra fram allt de gör i ljuset och ständigt berätta om vilken pärs det är med barn.

Barn vill göra rätt, men de behöver din vägledning. Med rätt vägledning så blir allting också lättare, för dig och för ditt/dina barn. Sedan är barn olika små individer och en del är kanske svårare att vägleda, men kom ihåg att de har en inneboende kompass att försöka göra rätt. De måste bara förstå hur de ska göra och där kommer ditt uppdrag in.

Det är också så att ju mer tid du spenderar med dina barn när de är små, desto lättare blir föräldraskapet. Ju mindre tid du är med dem, desto tuffare blir det. Det är inte helt ovanligt att föräldrar som lämnar barnen 50-60 timmar i veckan i förskolan, inte heller vill hämta hem barnen under loven. De orkar helt enkelt inte, eftersom de som familj inte byggt sin vardag ihop och föräldrarna inte har kommit in i sin föräldraroll kring hur man vägleder sina barn där ute i det riktiga livet.

Många kanske tycker att det är skammande att lyfta det här – själv tycker jag att det är en livsnödvändighet. Vi måste bli bättre på att prata om vad som förväntas av oss föräldrar. Förskolan är inte en Quick fix, det räcker inte att vara hemma ett år och tänka att man som förälder gjort sitt och nu ska någon annan ta över. Ansvaret kommer att ligga på dig som förälder tills barnet flyttar hemifrån.

Barn är en glädje och en gåva, men du måste jobba för att få ditt familjeliv att fungera.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs.också:

Mina fingrar luktar bajs och jag orkar inte borsta tänderna

Ansvariga bakom Axfood-företagen Minstingen startar drev mot hemmaföräldrar

Jag kan inte älska mina barn

Författare:

Valfrihetsälskande mamma till tre barn, som arbetat i två decennier med att stötta, inspirera och ge råg i ryggen till föräldrar som vill följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete. Driver Hemmaföräldrars nätverk sedan 2001 samt administrerar en FB-grupp med över 4 700 medlemmar samt lokala grupper över hela landet. Opinionsbildar för valfrihet och en ny modern familjepolitik som ska bygga på vad små barn behöver, inte bara vad staten behöver.

En reaktion till “Nej du kan inte gå ut offentligt med att du ångrar att du skaffat barn

  1. Det verkar sitta väldigt djupt hos vissa att det är skammande att lyfta ett problem som rör föräldrarollen.

    Men det är det självklart inte.

    Att bli förälder innebär att man måste axla en vuxenroll och då ingår det att reflektera kring vissa frågor. Att ställa sig på de små barnens sida och skriva att det är bättre att söka stöd och hjälp än att offentligt gå ut och säga att man ångrar sina barn (eller sitt föräldraskap vilket är samma sak), är precis just att inbjuda till reflektion. Att börja prata skammande är bara ett sätt att försöka tysta den viktiga diskussionen i tron att vuxna människor inte klarar av att vända blicken inåt och fundera ett varv. Det är jag övertygad om att de både klarar och har behov av.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.