Publicerad i skola

Introduktion till F-klass, men många kommuner glömmer bort barn som inte går i förskola

Foto: Pixabay

Ute in landet finns det nu många små stjärnögda och förväntansfulla barn som ska börja förskoleklass. Ute på skolorna planeras det för fullt, men dessvärre kommer många föräldrar få uppleva att just deras barn glöms bort, när det är dags för introduktion till förskoleklassen. Det är inte acceptabelt och något vi måste hålla ett öga på ooh motverka.

Utbildningsförvaltningar, politiker i nämnder samt rektorer och biträdande rektorer, har ett stort ansvar att alla barn ska känna sig välkomna och att föräldrarna ska känna sig trygga. Det finns också en lag mot diskriminering, vi har Barnkonventionen och alla skolor har en likabehandlingsplan. Ändå kommer många barn inte få någon inbjudan till introduktion till förskoleklass, eftersom skolorna bara samarbetar med förskolorna inför introduktionen – och det saknas en plan för övriga barn.

Det är allvarligt.

Som förälder till ett barn som gått i pedagogisk omsorg i form av familjedaghem eller flerfamiljssystem, eller som haft hemmaomsorg – är det viktigt att du skickar ett mejl till rektorn i den skola ditt barn kommit in på. Skriv en vänlig fråga och berätta att du fått plats för ditt barn samt att barnet idag går i pedagogisk omsorg/har hemmaomsorg och fråga hur introduktionen kommer att se ut. (Vanligtvis sker introduktionen nu i maj, innan sommarlovet).

Risken finns att du som förälder får ett passivt aggressivt svar där de ignorerar att du nämnt att ditt barn har annan barnomsorg och att de bara svarar att alla barn i förskola kommer att få en introduktionsdag. Ge inte upp och se till att de verkligen har en plan även för ditt barn.

Får du inte en bra respons, kontakta ansvarig ordförande i skolnämnden i din kommun. Skriv alltid ett mejl, så att du kan spara konversationen. Skriv vänligt och med fokus i sak och sök samarbete och lösningar, trots att det är anmärkningsvärt att de eventuellt har missat ditt barn. (Vilket skett medvetet, eller omedvetet). Man vinner alltid på att vara nyanserad och sansad, även om det svider i föräldrahjärtat när man inser att ens eget barn faktiskt blir diskriminerat.

Jag vill inte se ett enda barn bli diskriminerat i vårt avlånga land och är du som förälder drabbad och medlem i Hemmaföräldrars nätverk – originalet, så kontakta mig så ska vi hjälpas åt. I ett sådant här läge är det guld värt att ha ett nätverk av nästan 5 000 föräldrar i ryggen.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

I vissa skolor som i Solna får barnen bara en introduktion på 30 minuter i skolan inför förskoleklass. I Uppsala får barnen en halv dag, där de får träffa sin lärare, kamrater, leka och rita och äta i matsalen. Dagen kallas för Karuselldagen. Ett tips till alla er som har skolor med kort introduktion – skriv till politikerna och tipsa 🙂
Karuselldagen >>

Författare:

Valfrihetsälskande mamma till tre barn, som arbetat i två decennier med att stötta, inspirera och ge råg i ryggen till föräldrar som vill följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete. Driver Hemmaföräldrars nätverk – hemmaforaldrar.se sedan 2001 samt administrerar en FB-grupp med över 5 000 medlemmar. Opinionsbildar för valfrihet och en ny modern familjepolitik som ska bygga på vad små barn behöver, inte bara vad staten behöver.

En reaktion till “Introduktion till F-klass, men många kommuner glömmer bort barn som inte går i förskola

  1. Hej! Hur ser det ut nu med förslag av obligatorisk ”förskola” i Sverige? Jag bor i Norge och funderar på att flytta tillbaka till Sverige några år, men att skaffa barn där med sådana förslag är läskigt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.