Publicerad i tid för barn, vabruari

Vabruari: Låt sjuka barn stanna hemma och vila upp sig!

baby-1151351_640
Foto: Pixabay

Några av barnens kompisar hade börjat på dagis (ja, det kallades fortfarande så då) och vi som valt hemmaomsorg, höll så sakteliga på att bygga nya rutiner och nätverk med andra hemmaföräldrar. Öppna förskolan där vi hängde varje vecka var fortfarande öppen för barn äldre än ett år vid den här tiden, men hade några timmar spädbarnstid varje vecka när äldre barn fick vara lediga.

Jag tänkte att vi med hemmabarn skulle klara oss ganska bra från ständiga sjukdomar med den där klassiska toppen i vabruari. Men icke. Vi åkte på den ena sjukdomen efter den andra, hela våren – och till slut blev det uppenbart varför. Föräldrarna som satt sina barn på dagis, gick till öppna förskolan med sina sjuka barn när de vabbade.

”Han är bara lite snuvig och hur pigg som helst, så det är ingen fara”.

Jaha, och där fick vi ytterligare en omgång med streptokocker, stafylokocker, virus eller magsjuka. Med tredje barnet hoppade vi helt över öppna förskolan. Inte ett enda besök blev det och vi fick världens friskaste unge.

Nu väntar vabruari runt hörnet. Startskottet på en räcka sjukdomar fram till sommarlovet för alla med små barn. Och det där hänsynslösa beteendet, som det gärna skämtas om i serier som Solsidan, där vissa föräldrar dumpar sjuka barn i förskolan sedan de tryckt i dem en alvedon, kommer ta vid. De är de där föräldrarna som har kräksjuka hemma och en unge klarar sig. Självklart går man till förskolan med den ”friska” ungen (den i familjen som ännu inte börjat kräkas men som snart kommer leverera kaskadkräkningar på personal och andra barn):

”Hon har det roligare här med sina kompisar. Vi är ju sjuka också och behöver vila upp oss”, säger de glatt och vinkar hej då. 

Det kan inte vara kul att vara personal, för det där ”Ni är våra superhjältar”, som föräldrar brukar kläcka ur sig när personalen trollar med knäna trots att förskolans förutsättningar hela tiden försämras – är ju egentligen mest tomma ord vars syfte är att gjuta mod i totalt utslitna människor. I praktiken så visar dessa föräldrar tydligt att för dem är förskola lika med barnpassning och avlastning, En serviceinrättning helt enkelt och därför går deras egna behov före personalens och barnens.

Inte heller är det kul för skötsamma föräldrar när smittorna hela tiden går runt. Eller för de med infektionskänsliga barn som måste gå i förskola för att kommunen fasat ut alla kommunala dagbarnvårdare och svält ut de privata alternativen, genom att sänka barnpengen kraftigt så de fått slå igen. Bristen på alternativ till förskola, kan bli livshotande för en del barn.

Många små barn är mer sjuka än friska under hela sin uppväxt. För, förutom problemet med nonchalanta föräldrar, så har små barn inte utvecklat sitt immunförsvar förrän de är tre år. Antibiotika som många förskolebarn får ta redan i tidiga år, slår dessutom ut de goda bakterierna som ÄR immunförsvaret. Till det får många förkylningsastma på grund av att de tidigt drabbats av RS-virus. Eller astma och allergier med mängder av fortsatta hälsoproblem som vuxna, på grund av alla antibiotikakurer det fått ta innan sju års ålder.

Någonstans kan man ändå tycka att små förskolebarn som så sällan får träffa sina föräldrar i alla fall skulle få en chans att vila upp sig hemma när de är sjuka, bli ompysslade och få lite tid med en förälder. Men det hårt skruvade system vi har och den enda vägens familjepolitik som subventioneras med stora belopp (standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder) – accepterar inte tid för barn och accepterar så klart heller inte tid för sjuka barn. Lämnas de små inte in till förskolan ändå när de är sjuka, så förväntas många föräldrar vobba och alltså arbeta samtidigt som de tar hand om sin sjuka små telningar.

Sverige är verkligen allt annat än barnvänligt.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrar nätverk

Läs också:

Varför ska vi jobba som mest, när barnen behöver oss

Ny studie: Mammor som jobbar är nästan dubbelt så stressade

Mammor betalar priset för att arbeta heltid

Ständiga infektioner hos förskolebarn

Tidig antibiotikaanvändning ökar risk för allergier

Författare:

Valfrihetsälskande mamma till tre barn, som arbetat i två decennier med att stötta, inspirera och ge råg i ryggen till föräldrar som vill följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete. Driver Hemmaföräldrars nätverk sedan 2001 samt administrerar en FB-grupp med över 4 000 medlemmar samt lokala grupper över hela landet. Opinionsbildar för valfrihet och en ny modern familjepolitik som ska bygga på vad små barn behöver, inte bara vad staten behöver.

12 reaktioner till “Vabruari: Låt sjuka barn stanna hemma och vila upp sig!

 1. Så rätt. Jag pluggar gubben jobbar. Dom dagarna som jag måste vara i skolan kollar jag med föräldrarna om dom kan passa. Annars är jag hemma om myser med mina barn. Dom behöver mig när dom är sjuka inte dagis

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är ju så det ska vara. Men att det inte fungerar så för många tror jag beror på att vi skapat ett väldigt slimmat samhälle där barnen blir stoppklossar i maskineriet. Har fått så ta del av så många historier som bekräftar hur illa det är, vilket visar att något är grundläggande fel. Har andra länder också vabruari och säsongsbundna sjukdomar som slår ut stora delar av befolkningen, eller är det specifikt för Sverige och en negativ sidoeffekt av just vårt system. Det är den stora frågan. Jag tror vi behöver ändra familjepolitiken från grunden och skapa ett samhälle som låter barn få ta tid.

   Gilla

   1. Tror att de är oxå de att man måste jobba för att leva. Då man förlorar på att Vabba. Man måste jo hitta ett sätt som funkar för både en familj som har 70 tusen i månaden eller en familj som har 20 tusen i månaden. Oavsett inkomst så måste man ha råd att Vabba vilket man inte har idag ☹️ de gör att barnen betalar priset

    Gilla

 2. En fundering bara i detta dömande av oss ”dagisföräldrar”, hur tänker du kring råden från sjukvården och 1177? För där står att vid magsjuka behöver inte friska syskon stanna hemma från barnomsorg eller skola för att förhindra smittspridning. Kanske är så att dessa föräldrar helt enkelt har följt sjukvårdens råd när de ”dumpar” det friska syskonet på förskolan…

  Gilla

  1. Vilket dåligt råd från 1177. Man fattar att det bara går runt. Men dom skriver så här också:

   Vid större och utdragna magsjukeutbrott med många sjuka barn på en förskola eller ett familjedaghem kan smittspridningen möjligen begränsas genom att friska syskon som går på samma förskola eller familjedaghem stannar hemma.

   Vinterkräksjuka är mycket smittsam. Den kan spridas på olika sätt:

   Genom kontakt med smittade personer.
   Genom mat och dryck som hanterats av en person som är sjuk.
   Genom dricksvatten eller mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats, till exempel frysta bär och grönsaker. Livsmedelsverket rekommenderar att frysta importerade hallon ska kokas innan de äts. Viruset som orsakar vinterkräksjuka förstörs vid temperaturer över 70 grader, men inte vid frysning.
   Det tar vanligtvis mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk. Den tiden kallas också för inkubationstiden.

   Du kan få ett kortvarigt skydd mot vinterkräksjukan när du varit sjuk. Men du kan bli sjuk flera gånger.

   Gilla

   1. Dåligt eller inte, så är i alla fall rådet från 1177 och sjukvården. Tog upp det specifikt på BVC’s informationsträff ang. infektioner och sjukdomar och de sa samma sak ”Friska syskon behöver inte stanna hemma för att begränsa smittspridningen. Dock kan en förskola stänga tillfälligt på inrådan från en smittskyddsläkare om en magsjuka går ”runt”, detta i första hand för att kunna sanera ordentligt.”

    Gilla

 3. I gruppen Förskola – här diskuterar vi allt, så slog tystnadskulturen till idag. Man får inte längre diskutera allt och i synnerhet inte om det är okej att lämna sjuka barn till förskolan, eller om det är okej att gå till öppna förskolan när man är hemma och vabbar. Admin i gruppen, Linda-Marie Fridland skriver bland annat i pm som förklaring varför inlägget togs bort:

  ”Finns säkert grupper för hemmaföräldrar där du kan spy galla över hur dumma föräldrar till förskolebarn är som går ut fast dom är sjuka.”

  Fast det handlar inte om att spy galla. Det handlar om att lyfta en angelägen fråga där personal, barn och skötsamma föräldrar drabbas när föräldrar till sjuka barn inte håller dem hemma. Det är en fråga som man borde kunna diskutera i en grupp som säger sig tillåta alla diskussioner kring förskola.

  Gilla

 4. Jättebra skrivet, håller med om precis allt! Hopplöst att inte kunna träffa en enda barnfamilj såhär års, men jag orkar faktiskt inte låta förkylningarna avlösa varandra även om vi ”bara är hemma” 😴 har lärt mig den hårda vägen att hur ”pigga” och hur ”lite” snoriga andras barn än må vara enligt föräldrarna så smittar en lite snorig näsa lika lätt som en väldigt snorig. Vi blir sjuka varenda gång. 😬

  Gilla

 5. Va! skammar Linda-Marie Fridland, VD för Mejochdej i Strömsund AB föräldrar som tycker sjuka barn ska vila upp sig hemma? Hur kan hon ha ett barnklädesföretag när hon är direkt barnfientlig. Förstår hon inte hur sjuka barn på stan, eller i förskolan kan skada infektionskänsliga barn, eller cancersjuka barn. Vad då ”hitta egna grupper att spy galla över föräldrar till förskolebarn som går ut fast dom är sjuka”. Små barn kan dö. Fattar hon inte det.

  Bojkotta företaget!

  Gilla

 6. Bra skrivet och håller med dig till 100% Det slutar allt som oftast med att barnen blir sjuka efter besök på Öppna fsk eller Kyrkis så jag är tyvärr omotiverad att gå dit. Vi leker ute mestadels numer.

  Gilla

 7. Bra skrivet! Här försöker vi hålla oss hemma från öppna förskolan och liknande om dottern eller jag har tendenser till att vara sjuka. Jag bävar lite för inskolningen på förskolan och alla barn som kommer dit fast att de inte borde.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.