
Hemmaföräldrars nätverk, HFN, står för valfrihet. En stor anledning att HFN behövs är just att vi har väldigt lite valfrihet i Sverige på grund av en mängd styrande familjepolitiska beslut.
Maxtaxan till exempel gjorde att det inte längre gick att driva deltidsförskolor med verksamhet riktad specifikt till hemmabarn och dagmammebarn. Det blev ekonomiskt olönsamt. Redan några år efter maxtaxans införande hade en majoritet av alla deltidsförskolor för hemmabarn och dagmammebarn lagts ner.
Den allmänna förskolans införande, från tre års ålder gjorde att en majoritet av de öppna förskolorna började bedriva verksamhet för barn upp till tre års ålder. ”Sedan finns ju den allmänna förskolan”, ansåg politikerna. Idag har många öppna förskolor verksamhet endast upp till ett års ålder. ”Sedan börjar ju alla i förskolan”. Och många kommuner har inte ens öppna förskolor, då en majoritet av alla barn går i förskola.
Särbeskattningen gjorde det väldigt svårt för föräldrar att låta en förälder bli hemmaförälder, så att de kunde ha hemmaomsorg till sina barn. Vårdnadsbidraget var en liten subvention till hemmaföräldrarna som utjämnade effekterna av särbeskattningen. Men inte mer än att bara cirka 8 000 familjer per år hade möjlighet att ha hemmaomsorg med hemmasubventionen vårdnadsbidraget. Ändå togs VB bort av S, V, MP, L och C, för att det var en ”kvinnofälla” och hade ”inlåsningseffekter”. Då ska man vara medveten om att även många pappor använde VB plus att många föräldrar var hemma 50 procent var och arbetade 50 procent var, men det syntes inte i statistiken.
VB var ett stöd föräldrar kunde få under maximalt tre år. När VB togs bort resulterade det i att de föräldrar som ville ha hemmaomsorg fick säga upp sig många gånger – och därmed förlorade de en fot på arbetsmarknaden, då VB garanterade att de fick behålla sin anställning och sin SGI i tre år.
De kommunala dagmammorna började fasas ut på 90-talet och privata dagmammor förbjöds sedan i många kommuner. Det gjorde att det bara fanns förskola. Alliansen gick då in, vid sin tid vid makten och skapade barnomsorgspengen som skulle garantera att privata förskolor, privata dagmammor och privata flerfamiljssystem fick starta. När nuvarande regering kom till makten tog de bort all information om barnomsorgspengen på regeringens hemsida, för att försvåra för nya privata alternativ att starta. Ibrahim Baylan, S, har också sagt att S vill ta bort barnomsorgspengen, men än ligger det inte något förslag.
För att tvinga föräldrar att lämna sina barn tidigare till förskolan har man sedan försämrat föräldraförsäkringen och nya försämringar väntar runt hörnet. Enligt Annika Strandhäll, S, är målet tydligt det handlar om att få in barnen i förskolan allt tidigare och sedan få ut deras mammor i vård och omsorgsyrken. Dygnet-runt-förskolor ska byggas för att barnen ska ha någonstans att vara.
En kall och cynisk politik som inte handlar om barnens bästa över huvud taget, utan om statens behov av arbetskraft och mer pengar till statskassan. Men varför ska vi arbeta som mest, när barnen behöver oss som mest? Hur mår barnen i allt det här?
Det är därför HFN finns också (inte bara för att ge stöd, råd och inspiration till de som vill hemmaomsorg). För att arbeta för valfriheten. Och självklart arbetar vi för ALLA människors rätt till valfrihet. Vi diskriminerar inte någon grupp av människor på grund av ursprung och säger: ”Tyvärr men för dig gäller inte valfriheten. Du får finna dig i att vi tvingar in dina barn i förskolan, vare sig de mår bra av det eller inte. Vare sig förskolan är bra eller inte. Vare sig vi har personal som pratar svenska eller inte.”
Tvång är aldrig bra. Det finns så många andra sätt att hjälpa människor att snabbt lära sig svenska språket. Men att komma in i ett samhälle handlar också om så mycket mer än bara språket. Det handlar om att bygga nätverk, lära känna människor, förstå landets lagar och regler, även de osynliga, komma in i ett samhälle, känna gemenskap och trygghet.
Öppna förskolan är ett utmärkt sätt för föräldrar att bygga nätverk, lära sig språket TILLSAMMANS med sina barn, lära sig hur samhället fungerar. Idag finns det inte ens öppna förskolor i alla kommuner, så i valfrihetens namn är det där vi borde lägga krutet. Att påverka politikerna att ta fram fler öppna förskolor, även med riktad verksamhet till nyanlända. Det är en lösning som fungerar väsentligt bättre att tvångsseparera små barn från föräldrarna för att placera dem i förskolan. En förskola som idag i många fall inte ens klarar av att ta hand om de barn som redan går där.
Runt hörnet väntar den obligatoriska förskolan. Regeringens utredare har fått i uppdrag att se över ”utreda och förslå hur ett obligatorium (tvång) kan utformas”. Införs det så stryps valfriheten ännu mer. Vill du stoppa den obligatoriska förskolan från tre års ålder – skriv på namninsamlingen >>
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk
Läs också:
Fake news att regeringen inte planerar för obligatorisk förskola för vissa barn
Dålig idé av S att slopa alternativen i barnomsorgen
Så diskrimineras Sveriges hemmafamiljer
Slutet nära för kommunens dagmammor
Alliansen överens om familjepolitiken
Dygnet-runt-förskolor ska lösa problemen med försämrad föräldraförsäkring
Varför ska vi jobba när barnen behöver oss?
Ingen i personalen kunde svenska
Mammasvenska – föräldrar lär sig svenska tillsammans med barnen
När det fanns verksamhet för hemmabarn