Publicerad i Familj

Hur påverkas själen om vi effektiviserar bort döden

20191002_145657(0)
Foto: Privat

Nu har det gått snart tre månader sedan min pappa dog. Min stora, starka, bullriga, roliga, trygga pappa. Att vara i en sorgbubbla, är en del av livet och en viktig del. Stanna upp lite, fundera och reflektera – för att inte bara rusa vidare när någon dött som ingenting hänt. Även själen måste få sitt. Måste få en chans att utvecklas genom att händelser som är en del av livet, bearbetas. Och sorg är en del av livet, att skiljas är en del av livet.

En gång var jag säker på att jag som äldre, en dag skulle förstå livet med stort L. Men det blev inte så att alla ungdomsårens frågor som: ”Vad gör jag här på jorden?”, äntligen fick ett svar när livet rullade på och år lades till år. Det jag uppnått är mer en känsla av vad som är viktigt. En känsla som blir allt starkare.

När jag som ung såg en oändlig räcka av dagar framför mig, börjar jag nu se att antalet sinar. Jag har börjat förstå min egen dödlighet och att livets stig har ett slut. Därför börjar dagarna kännas så extra värdefulla och tiden med familjen allt viktigare. Och så många saker känns i sin tur oviktiga. Jag tänker också på hur snabbt allt kan förändras och hur man plötsligt kan tvingas skiljas från någon man älskar. En älskad som nått livets slutpunkt. Ett band som slits itu. En hand som inte längre kramar din.

I tidningarna läser jag att direktbegravningar blir allt vanligare. När en anhörig dör, så åker kroppen direkt till brännugnen och sedan placeras askan i en urna som åker ner i en minneslund. Många har inte någon ceremoni över huvud taget och många är inte ens med vid urnsättningen: ”Jag har redan tagit farväl”. Jaha, kan man skiljas så lätt, utan att ha någon ceremoni, utan att samla släkt och vänner för att sörja tillsammans och minnas den person som gått bort. Och alla anhöriga som kanske ville säga farväl, men inte fick?

Personligen så har jag svårt att se att det skulle vara så smidigt och enkelt, att det går att effektivisera bort döden på det sättet. Jag tror den lättvindigheten kan ha ett högt pris. Människor som levde för 40 000 år sedan hade också ceremonier, men idag ska vi vara så effektiva och klara av även döden så snabbt som möjligt, så vi kan fortsätta springa i vårt ekorrhjul, köpa saker, resa och göra om i hemmet.

Men hur får det oss att må? När inte själen får sitt? Kanske tycker någon att jag skammar genom att lyfta det här. Men att lyfta en tanke, reflektera eller beröra saker som är mer själsliga, är inte att skamma. Jag tror det är livsnödvändigt att vi diskuterar de här frågorna.

Hur fick vi ett samhälle där vi inte längre pratar om kropp OCH själ. Där vi pratar så mycket om det materiella, men glömmer det andliga? Där vi glömmer det viktiga, ja det viktigaste: familjen, tid med nära och kära, starka band, sammanhållning, kärlek och närhet.

Precis som vi effektiviserat bort barnens första år så föräldrarna kan springa i sitt ekorrhjul, så börjar vi nu effektivisera döden Jag vet inte, men det känns som ett väldigt känslokallt samhälle och det känns som vi i nuläget behöver mer balans mellan det materiella och själsliga.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Författare:

Valfrihetsälskande mamma till tre barn, som arbetat i två decennier med att stötta, inspirera och ge råg i ryggen till föräldrar som vill följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete. Driver Hemmaföräldrars nätverk sedan 2001 samt administrerar en FB-grupp med över 4 000 medlemmar samt lokala grupper över hela landet. Opinionsbildar för valfrihet och en ny modern familjepolitik som ska bygga på vad små barn behöver, inte bara vad staten behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.