Publicerad i tid för barn

Visst får man vara stolt över sina barn

newborn-2935717_640
Foto: Pixabay

Det är inte ofta men ibland händer det att någon förälder lägger ut en statusuppdatering över sina barn och deras framgånger. Jag blir alldeles tårögd, vet inte riktigt varför men det väcker så starka känslor att se stolta föräldrar – det är ren kärlek i det de skriver. Och visst får man vara stolt och glad över sina barn. Att de tagit körkort, följt sina drömmar och valt yrke eller utbildning som de längtat efter. Det är inte vad barnen gjort i sig, utan just förälderns stolthet, som väcker så starka känslor hos mig.

Men i Sverige lider vi under Jantelagen: Du ska inte tro att du är något. Vad ger det för signaler? Klart du är något. Alla är något – och särskilt för sina föräldrar, så låt föräldrarna få ha sin stolthet och låt dem få uttrycka den. Gilla inläggen och skriv ett grattis. Sprid lite värme och glädje – genom att dela föräldrarnas glädje. Dela sedan din egen glädje och kärlek till dina barn. Visa att föräldraskap är viktigt.

Och vad vi än gör i livet, vilken karriär vi än väljer – så är ändå vårt föräldraskap det viktigaste, tycker jag. Det finns inte en finare gåva vi kan ge våra barn än tid, närhet och kärlek. Genom livet ska den kärlek vi ger våra barn, omlinda dem och skapa ett skyddande skal mot livets utmaningar. De ska vara marinerade i kärlek och tid med sina föräldrar/förälder, den dag de flyger ur boet. Fina kläder, utlandsresor, prylar – ingenting av allt det betyder något, till syvende och sist. Det finns så många avskräckande exempel på rikemansbarn som fått allt i prylar, men lite i tid och kärlek. Föräldraskap kan man inte leja bort, det är det absolut viktigaste uppdraget du fått på din lott.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Författare:

Valfrihetsälskande mamma till tre barn, som arbetat i två decennier med att stötta, inspirera och ge råg i ryggen till föräldrar som vill följa sin magkänsla och välja tid för barn och balans mellan familj och arbete. Driver Hemmaföräldrars nätverk sedan 2001 samt administrerar en FB-grupp med över 4 000 medlemmar samt lokala grupper över hela landet. Opinionsbildar för valfrihet och en ny modern familjepolitik som ska bygga på vad små barn behöver, inte bara vad staten behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.